Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Συσπείρωση-Παρέμβαση Εκπ/ κών Ημαθίας: Ακύρωση των σεμιναρίων αξιολόγησης




Συναδέλφισσες -συνάδελφοι
Θεωρούμε ότι στις σημερινές συνθήκες της κρίσης και της κυριολεκτικής αποδόμησης του δημόσιου σχολείου, επιχειρείται να αθωωθούν οι κυβερνητικές αντιεκπαιδευτικές πολιτικές αφού η αξιολόγηση εξατομικεύει και προσωποποιεί στον εκπαιδευτικό την αποτυχία κάθε εκπαιδευτικής πολιτικής, αποδίδοντας τις αστοχίες της στις επιμέρους σχολικές μονάδες.
Ζούμε σε μια ...
περίοδο πλήρους απαξίωσης του εκπαιδευτικού και του έργου του, όπως εκφράζεται από:
·      την οικονομική του εξαθλίωση
·      την πολιτική της υποχρηματοδότησης των σχολικών μονάδων
·      την πολιτική των μηδενικών διορισμών μόνιμων και των ελάχιστων προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών τακτικού προϋπολογισμού, που έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν χιλιάδες κενά στα σχολεία μας
·      τις υποχρεωτικές και εκβιαστικές μετακινήσεις από βαθμίδα σε βαθμίδα και από περιοχή σε περιοχή
·      την υποβάθμιση και ουσιαστική διάλυση των υποστηρικτών θεσμών των σχολείων και της μετατροπής τους σε “πιλοτικές δομές”, με αποτέλεσμα όπου λειτουργούν να λειτουργούν με κακοπληρωμένο  προσωρινό προσωπικό μέσω των βραχυπρόθεσμων προγραμμάτων ΕΣΠΑ.
Ταυτόχρονα εκτιμούμε ότι διαμέσου των διαφόρων αξιολογήσεων το Υπουργείο Παιδείας και η   κυβέρνηση επιχειρούν:
Ø Να δημιουργήσουν τις νέες δεξαμενές κινητικότητας – απόλυσης, και να καθηλώσουν μισθολογικά τους εκπαιδευτικούς με βάση τη σύνδεση της αξιολόγησης με το ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο και τις ποσοστώσεις του. Έτσι ο αριθμός των εκπαιδευτικών που θα στιγματιστεί ως αποτυχημένος και στάσιμος υπηρεσιακά και μισθολογικά θεωρείται δεδομένος από τα πριν.
Ø Να προωθήσουν το φτηνό σχολείο της αγοράς, στο οποίο θα επικρατεί η χορηγία η εμπλοκή επιχειρηματικών φορέων, η χρηματοδότηση από τους γονείς, η διαφοροποίηση των σχολικών μονάδων, ο άκρατος ανταγωνισμός. Στη θέση της συνεργασίας των εκπαιδευτικών και των σχολείων μεταξύ τους, θα έχουμε στο εξής μεμονωμένες σχολικές μονάδες που θα επιδιώκουν την επιβίωσή τους, υιοθετώντας πρακτικές προβολής και ανταγωνισμού.
Ø Να ελέγξουν και να χειραγωγήσουν τη διδακτική – μαθησιακή διαδικασία, μετατρέποντάς την σε ένα σύνολο προκατασκευασμένων, τυποποιημένων και ποσοτικών κριτηρίων.
Ø Να πλήξουν  την παιδαγωγική ελευθερία των εκπαιδευτικών με την χειραγώγηση των διδακτικών τους πρακτικών
Ø Να προχωρήσουν  σε μαζικές απολύσεις εκπαιδευτικών συνδέοντας την αξιολόγηση με το νέο πειθαρχικό δίκαιο
Εμείς οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η ζωντανή εκπαιδευτική διαδικασία δεν μπορεί να κλειστεί σε «κουτάκια» και «δείκτες», ότι έχει άμεση σχέση με πολιτικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς παράγοντες που την επηρεάζουν και τη συνδιαμορφώνουν. Ειδικά σε μια περίοδο που οξύνονται τα προβλήματα των μαθητών και των οικογενειών τους δεν μπορεί να στοχοποιείται ο εκπαιδευτικός για μια σειρά προβλήματα που η ίδια η πολιτική της κυβέρνησης δημιουργεί στην εκπαίδευση και στην κοινωνία.
Συναδέλφισες συνάδελφοι
Το Δ.Σ  του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ημαθίας, σύμφωνα με την αριθμ. πρωτ. 437 απόφαση της ΔΟΕ, κήρυξε 3ωρες στάσεις εργασίας για τη Δευτέρα 2/12/2013 και την Πέμπτη 5/12/2013 από τις 11:00 έως τις 14:00 για να διευκολύνει τους εκπαιδευτικούς του Συλλόγου μας να συμμετέχουν σε παραστάσεις διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 2/12 στην Αλεξάνδρεια (έξω από το 4ο Νηπιαγωγείο Αλεξάνδρειας) και την Πέμπτη 5/12 στη Βέροια (έξω από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Θ. Ζωγιοπούλου), όπου θα πραγματοποιηθούν σεμινάρια, με τη συμμετοχή των προϊσταμένων των νηπιαγωγείων, για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών από την Σχολική Σύμβουλο Προσχολικής Αγωγής.
Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ -ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ όπως και οι Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις σε όλη την Ελλάδα δίνουν και θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για την ενίσχυση του κινήματος, των συλλόγων,  των συλλόγων  διδασκόντων .
Καλούμε όλες τις προϊσταμένες των νηπιαγωγείων να μην συμμετέχουν στα σεμινάρια αλλά να συμμετέχουν μαζί μας στις παραστάσεις διαμαρτυρίας.
Καλούμε τη σχολική σύμβουλο της Προσχολικής Αγωγής έστω και την ύστατη στιγμή να ακυρώσει τα σεμινάρια αυτά.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν μαζικά στις παραστάσεις διαμαρτυρίας ενάντια στην αξιολόγηση-χειραγώγηση στην:
Ø    Αλεξάνδρεια – Δευτέρα 2/12 στις 12 το μεσημέρι έξω από το 4ο Νηπιαγωγείο Αλεξάνδρειας
Ø    Βέροια – Πέμπτη 5/12 στις 12 το μεσημέρι στην είσοδο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θ. Ζωγιοπούλου
ΜΑΖΙΚΗ ΑΠΕΙΘΑΡΧΙΑ ΑΝΥΠΑΚΟΗ!!
ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟ, ΜΑΖΙΚΟ, ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΑΓΩΝΑ 
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ