Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

ΕΡΑ Π.Ε. Ημαθίας: Σχολικές διακοπές και αργίες – Πίνακας με τις διακοπές και τις αργίες σε όλη την Ευρώπη

Σχολικές διακοπές και αργίες – Πίνακας με τις διακοπές και τις αργίες σε όλη την Ευρώπη

Βέροια, 2/2/2014
Τις τελευταίες ημέρες το Υπουργείο Παιδείας, συνεπικουρούμενο από τα γνωστά καλοπληρωμένα παπαγαλάκια των ΜΜΕ, έχει βάλει στο στόχαστρο τις διακοπές και τις σχολικές αργίες. Αφού πρώτα η φαεινή ιδέα του κ. Αρβανιτόπουλου να δώσει, κάνοντας το χατίρι των ξενοδόχων, τη «δυνατότητα» στους πένητες εκπαιδευτικούς και στους εξαθλιωμένους λόγω των μνημονιακών πολιτικών γονείς των μαθητών μας να απολαύσουν χειμερινές διακοπές στα σαλέ (!!!) οδήγησε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου στα όρια της γελοιοποίησης, έρχονται τώρα κι επιχειρούν να καταργήσουν αργίες και διακοπές. Για να το πετύχουν καταφεύγουν στο ψέμα, στη σκόπιμη παραπληροφόρηση και στην κατασυκοφάντηση των εκπαιδευτικών και της δημόσιας εκπαίδευσης στα πλαίσια της καλλιέργειας του «κοινωνικού αυτοματισμού».
Όπως αποδεικνύεται, όμως, από τα στοιχεία του συνημμένου πίνακα, που ακολουθεί, για την Οργάνωση του σχολικού χρόνου στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση της Ευρώπης, η Ελλάδα δεν έχει τις μεγαλύτερες διακοπές και αργίες. Οκτώ (8) τουλάχιστον ευρωπαϊκές χώρες έχουν περισσότερες ημέρες διακοπών και αργιών ως σύνολο, ανάμεσά τους η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Λετονία, η Εσθονία, η Ελβετία.
Περίπου τον ίδιο με την Ελλάδα αριθμό ημερών διακοπών και αργιών ως σύνολο έχουν η Φινλανδία, η Σουηδία, η Κύπρος, η Ουγγαρία.
Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει ο θεσμός των ολιγοήμερων ή εβδομαδιαίων διακοπών στο τέλος κάθε σχολικού τριμήνου, διακοπές για τις Απόκριες κ.ο.κ. Έτσι π.χ. η Γερμανία που έχει μόνο 6 εβδομάδες καλοκαιρινών διακοπών, έχει όμως 33 ημέρες διακοπών συνολικά για Χριστούγεννα Πάσχα και άλλες 37 ημέρες διακοπών στο τέλος των τριμήνων και για τις Απόκριες.
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι στις αργίες (εθνικές και θρησκευτικές γιορτές) η Γερμανία και η Κύπρος ξεπερνάνε την Ελλάδα, ενώ ίδιο περίπου αριθμό αργιών έχουν Ιρλανδία, Βέλγιο, Ισπανία, Πορτογαλία, Αυστρία, Ολλανδία.
Συμπέρασμα: Εάν κάτι πλεονάζει σε αυτή τη χώρα, αυτό σίγουρα δεν είναι οι σχολικές διακοπές αλλά ο φαρισαϊσμός και η αναλγησία των κυβερνώντων.

Εκπαιδευτικοί Ριζοσπαστικής Αριστεράς