Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

ΕΡΑ Π.Ε. Ημαθίας: Με το ψηφοδέλτιο της ΕΡΑ για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στο ΠΥΣΠΕ Ημαθίας

Συνάδελφε/ισσα
Ο θεσμός των αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια (ΠΥΣΠΕ) είναι μία ιστορική  κατάκτηση των εργαζομένων (1928), ο οποίος μέσα από πολλές διακυμάνσεις κατάφερε να διατηρηθεί ως τις μέρες μας. Το νόημα της συμμετοχής των αιρετών έγκειται στη συμμετοχή των εκπροσώπων των εργαζομένων (εκπαιδευτικοί) στη συλλογική διοίκηση με στόχο την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων και τον έλεγχο των διοικητικών πράξεων της διορισμένης διοίκησης, δηλ. των εκπροσώπων του κράτους. Έτσι  θα έπρεπε να είναι. Είναι;
Η κυβέρνηση,  έχει κάθε λόγο να πετάξει έξω από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, γι’ αυτό και λίγο - λίγο αφαιρεί αρμοδιότητες απ’ αυτά (το έχει πράξει, ήδη, στα Πειθαρχικά Συμβούλια και στις τοποθετήσεις αναπληρωτών). Απ’ την άλλη, οι κατά καιρούς αιρετοί εκπρόσωποί μας ενσωματώθηκαν στη λογική της διοίκησης και ούτε λίγο ούτε πολύ άσκησαν συνδιοίκηση δίχως να προστατέψουν τον κλάδο από τις αυθαιρεσίες της διοίκησης.  Ή, ακόμα χειρότερα, χρησιμοποίησαν τη θέση ως  ψηφοθηρικό μηχανισμό για τη διαιώνιση της προσωπικής τους συνδικαλιστικής καριέρας, σχεδόν μόνιμοι «εργατικοί εκπρόσωποι», συχνά συμπεριφερόμενοι ως «μεσίτες», πουλώντας «εξυπηρέτηση - διαμεσολάβηση».
Θα επαναφέρουμε τον έλεγχο της διοίκησης στο ΠΥΠΣΕ  Ημαθίας
Οι  Εκπαιδευτικοί Ριζοσπαστικής Αριστεράς και οι υποψήφιοι της, δεν υπόσχονται ρουσφέτια και βολέματα.  Ήμασταν και θα είμαστε απέναντι στην αντιεκπαιδευτική πολιτική  της κυβέρνησης, απέναντι στην αξιολόγηση-χειραγώγηση, για να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας και για να κατοχυρώνουμε τις κατακτήσεις μας. ΔΕΝ αλλάζουμε, ΔΕΝ συναλλασσόμαστε, ΔΕΝ υποτασσόμαστε. Με σταθερό το αξιακό μας πλαίσιο αγωνιζόμαστε με πάθος πιο δυναμικά, πιο αποτελεσματικά.
Αντιστεκόμαστε σ’ όλους όσους διαδίδουν την αντίληψη ότι το σύστημα είναι ανίκητο, ανυπέρβλητο. Τον αιρετό δεν τον χαρίζουμε ούτε τον εκχωρούμε σε κανέναν. Ούτε στην εκάστοτε  πολιτική ηγεσία, ούτε στη διοίκηση που ταυτίζεται μαζί της, ούτε στις συμβιβασμένες και υποταγμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΔΑΚΕ και της ΔΗΣΥ (ΠΑΣΚ). Δεν αγνοούμε όμως την απέλπιδα προσπάθεια της κυβέρνησης και της διοίκησης να αβαντάρει τους γαλαζοπράσινους συνδικαλιστές στις εκλογές της 5ης Νοέμβρη. Με προφανή στόχο να κρατήσει όσες περισσότερες θέσεις κυβερνητικών αιρετών μπορέσει, ώστε τα Υπηρεσιακά Συμβούλια να στηρίξουν αποτελεσματικότερα το επόμενο διάστημα την πολιτική των περικοπών, της αξιολόγησης, των απολύσεων και της αποδόμησης της δημόσιας εκπαίδευσης.
Αντίσταση     Αγώνας     Ανατροπή
Συνάδελφε/ισσα
Οι  υπηρεσιακές εκλογές στις 5 Νοεμβρίου είναι μόνο ένας σταθμός στην ενωτική πορεία που πρέπει να βαδίσουμε όλοι μαζί. Στην κατεύθυνση αυτή κάναμε πρόταση  κοινής συνδικαλιστικής πορείας στις άλλες δυνάμεις της εκπαιδευτικής αριστεράς που δυστυχώς δε βρήκε ανταπόκριση.   Για μας απώτερος στόχος  ήταν και είναι  οι εσωτερικές ανατροπές στο συνδικαλιστικό κίνημα.  Ένα κίνημα που είναι ανάγκη να ξαναγεννηθεί από τις στάχτες του, γυρνώντας την πλάτη στους επαγγελματίες συνδικαλιστές, αναμορφώνοντας τις δομές του και τον τρόπο λειτουργίας που ως σήμερα γνωρίσαμε.
Σ’ αυτήν την πορεία καλείσαι κι εσύ να συμμετέχεις, ανεξάρτητα από τις ιδιαίτερες ιδεολογικές ή πολιτικές πεποιθήσεις σου. Μοναδική κόκκινη γραμμή είναι η αντίθεση στις μνημονιακές πολιτικές και στο φασισμό. Με αυτή την αφετηρία μπορούμε πραγματικά να συναντηθούμε στο ξέφωτο των αγώνων που φέρνουν ελπίδα και προοπτική για ολόκληρο το εργατικό/λαϊκό κίνημα.
Το μέλλον δεν μπορεί να περιμένει. Και το μέλλον είμαστε όλοι εμείς οι αγωνιστές/στριες της βάσης, οι μαχόμενοι εκπαιδευτικοί μέσα στη σχολική τάξη, οι μαθητές μας και οι μαθήτριές μας που διψάνε για ζωή σε μια άνυδρη χώρα.
Θέλουμε αιρετούς που δεσμεύονται:
·     Για τη διαφάνεια στη λειτουργία του ΠΥΣΠΕ, την κατάργηση του απορρήτου των συνεδριάσεών του με την έκδοση δελτίου τύπου του αιρετού μας μετά από κάθε συνεδρίαση με δημοσιοποίηση των αποφάσεων αλλά και της ψήφου του σ’ αυτές.
·     Για τη θεσμοθέτηση λογοδοσίας και ελέγχου των αιρετών στις Γενικές Συνελεύσεις όλων των Συλλόγων του ΠΥΣΠΕ.
·     Για τη δυνατότητα ανάκλησης της εκπροσώπησης του αιρετού που αποδεδειγμένα αντιστρατεύεται τις συλλογικές αποφάσεις των συλλόγων της περιοχής και του κλάδου.
·     Για τη θεσμοθέτηση συγκεκριμένων κι αντικειμενικών κριτηρίων επιλογής για τις μετακινήσεις (αποσπάσεις, τοποθετήσεις αναπληρωτών, κ.λπ.) και τις παντός είδους υπηρεσιακές μεταβολές.
·     Για τη θέσπιση δευτεροβάθμιου οργάνου κρίσης των παντός είδους ενστάσεων κατά των αποφάσεων του ΠΥΣΠΕ. Για να μην ωθούμαστε στα διοικητικά δικαστήρια να βρούμε το δίκιο μας.
·     Για την υπαγωγή όλων των θεμάτων όλων των εκπαιδευτικών της Π.Ε. κι όχι μόνο των μονίμων στις αρμοδιότητες του ΠΥΣΠΕ (αναπληρωτών, ωρομισθίων). 
·    Για να μπλοκάρουν κάθε διαδικασία αξιολόγησης και να μη συμμετέχουν σε αυτή ως αξιολογητές ή αξιολογούμενοι.
Στις 5 του Νοέμβρη

Ø   EΜΠΙΣΤΕΥΟΜΑΣΤΕ τις δυνάμεις της ΕΡΑ κάνοντας την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στο ΠΥΣΠΕ
Ø   ΣΠΑΜΕ το φόβο με ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ, επαναφέροντας το ΧΑΜΟΓΕΛΟ και την ΕΛΠΙΔΑ, οικοδομώντας σχέση ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ σε ένα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ για όλους τους εκπαιδευτικούς, όλους τους μαθητές, όλη τη γνώση. 


 
Στο ΠΥΣΠΕ Ημαθίας στηρίζουμε το ψηφοδέλτιο

ΕΡΑ – Εκπαιδευτικοί Ριζοσπαστικής Αριστεράς
Στο ΑΠΥΣΠΕ και ΚΥΣΠΕ στηρίζουμε το ψηφοδέλτιο
ΕΝΩΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
 
Εκπαιδευτικοί Ριζοσπαστικής Αριστεράς